Bryg din egen shampoo på 10 min

For ni måneder siden lagde jeg konventionel shampoo på hylden og sprang ud i mit no-poo-eksperiment – hårvask uden traditionel shampoo. Planen var at vaske hår kun med vand, men jeg måtte hurtigt indse, at det (sjovt nok!) ikke lykkedes særlig godt i starten, så jeg begyndte at se mig om efter andre måder at vaske hår på og faldt over vaskenødder. De er et af naturens vidundere, som kan bruges til et hav af ting som hårvask, tøjvask og rengøringsmiddel. Det er et rent naturprodukt, bær fra en plante, der vistnok gror i Indien, som fra naturens side indeholder sæbe. I et års tid har jeg udelukkende vasket tøj med vaskenødder, og det fungerer glimrende. Jeg køber vaskenødderne i min lokale helsekostbutik, men efterhånden findes de også i eksempelvis Salling, så de er blevet nemmere at få fat på. Et kilo koster 109 kr. (der hvor jeg køber dem) og holder i evigheder.

Sådan gør du
Det er super nemt (og sjovt) at brygge sin egen (naturlige og kemikaliefrie) shampoo. Alt du skal bruge er en gryde, ti hele vaskenødder, en lille stofpose, en halv liter vand og en gaffel. Denne portion er til én hårvask. Det er ikke en god idé at brygge shampooen flere dage i forvejen, da den hurtigt bliver dårlig.

  1. Hæld vandet i gryden.
  2. Put vaskenødderne i stofposen – en sok kan også bruges – og smid den ned i vandet.
  3. Kog op i ti minutter, mens du af og til presser sæben ud af vaskenødderne med en gaffel.
  4. Hæld din shampoo i en beholder, du kan tage med i badet. Lad den køle godt af, inden du bruger den (jeg har prøvet at hælde lidr for varm shampoo ud over mig..ikke rart!) Klem evt. posen med vaskenødder mellem hænderne for at få al sæben med.

  

Voila! Nu har du brygget din egen shampoo.

Shampooen er meget tynd, så det føles noget anderledes end at bruge almindelig shampoo, og under bruseren kan det virke, som om håret ikke bliver ordentligt rent, men bare rolig, når det er tørt, føles det ligeså rent, som det plejer.

Hop under bruseren
Nu er turen kommet til at teste din hjemmebryggede shampoo under bruseren. Gør håret vådt, og hæld shampooen i håret lidt efter lidt, mens du masserer det godt ind. Sørg for, at alt håret bliver dækket. Lad det trække nogle minutter, jo længere desto bedre. Skyl det ud. Nu vil du garanteret have følelsen af, at håret trænger til mere shampoo. Eller balsam. Mit hår virker ret stift, når jeg har skyllet shampooen ud, og hver gang tænker jeg, at det garanteret ikke virker, fordi håret føles lidt underligt. Men hver gang er mit hår blevet fint rent. Det vil sige, når jeg bruger 10 vaskenødder, fungerer det godt. Jeg har forsøgt med færre, eller brugt nogle jeg havde vasket tøj med en enkelt gang, men det gav ikke et ordentligt resultat, så sørg for at bruge ti nye. Hvis du synes, dit hår bliver for stift, kan du skylle efter i æblecidereddike blandet med vand i forholdet ca. 1:5. Eddikelugten forsvinder, når dit hår er tørt.

Sådan ser mit hår ud efter vask med vaskenødder
På billederne er mit hår vasket i anledningen af, at jeg skulle klippes senere på dagen. Min frisør bemærkede intet, så jeg gik ud fra, hun også syntes, det føltes fuldstændig rent – hvilket det jo også var – og ikke anderledes end normalt. Jeg har nemlig ikke fortalt hende, jeg har “skiftet” shampoo. 

  

Jeg er virkelig tilfreds med min hjemmebryggede shampoo. Dog bemærkede jeg efter sidste vask, at mine spidser var blevet lidt tørre, så jeg smurte dem ind i kokosolie, og så var mit hår fint igen. Pas på med at putte for meget kokosolie i håret ligesom mig! Jeg troede, jeg skulle bruge en teskefuld, men det viste sig, at en mængde, der svarer til størrelsen på en ært, er nok. Så jeg havde lidt for fedtede spidser i nogle dage. Udover lidt tørre spidser har jeg intet at bemærke. Jeg er SÅ tilfreds og ret imponeret over, der ikke skal mere til for at få så rent hår. Hvorfor putter vi dog alt muligt mærkeligt, vi ikke aner, hvad er, i håret, når et simpelt naturprodukt er nok?

Det er enormt sjovt at eksperimentere med nye måder at vaske hår på. Det meste af tiden bruger jeg kun vand, ca. en gang om måneden vasker jeg med vaskenødder eller noget andet sæbelignende. Mange mener, det eneste håret har brug for er vand (du kan finde masser af videoer på YouTube, hvis du søger på no-poo). Jeg synes nu, mit hår trænger til lidt mere indimellem. Måske vand med tiden er nok, det er vel en lang proces, og mit hår opfører sig i hvert fald klart bedre end for bare få måneder siden. Min no-poo-rejse har varet i ni måneder, og jeg arbejder pt. på et blogindlæg om mine oplevelser med hårvask uden traditionel shampoo. (Update læs blogindlægget om mit år med no-poo)

Hvad er dine erfaringer?
Har du erfaringer med hjemmelavet shampoo? Eller andre alternativer til traditionel shampoo? Eller måske vasker du hår kun i vand? Jeg vil blive helt vildt glad, hvis du vil dele dine erfaringer i en kommentar. Jeg er ret nysgerrig efter at finde andre alternativer til shampoo og høre andres erfaringer med no-poo.

BEMÆRK
Jeg har ikke testet shampooens ph-værdi (hvilket jeg jo burde), så jeg ved reelt ikke, hvor god den er for håret – jeg har blot testet den på mit hår og vurderet, hvordan det havde det bagefter, og det har hver gang haft det fint, lige bortset fra de tørre spidser, jeg oplevede en enkelt gang.

Reklamer

En mening om “Bryg din egen shampoo på 10 min

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s